Liten i magen

Senaste inläggen

Av Noelia - 12 april 2012 20:16

Nu var det länge sedan igen, jag är ju världens sämsta bloggare :) Här kommer i alla fall en liten uppdatering på vad som hänt i magen senaste veckorna:


Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.


Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.




Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.


Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.



Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.



Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

Av Noelia - 4 mars 2012 22:16

Denna lista fick jag av en tjej på AFF, vill ha den i bloggen för att "pricka" av och såklart dela med mig till er.


Lista på vad som ”behövs” innan bebis kommer och tips/råd kring det.


• Amningsinlägg. Att ha innanför BH för att fånga upp den mjölk som läcker ut. Köp en förpackning, den kommer att komma till användning i början. Vissa behöver sådana inlägg länge men det hinner du i så fall köpa senare.


• Amningskudde. Jag köpte ingen men jag ångrar det. Verkar jättesmidigt och eftersom man ammar ganska ofta så är det skönt att ha den. Kostar en del men finns i Ullared billigare. Eller sy en egen eller rulla ihop ett täcke till en lång ”korv” funkar ju också. (CHECK, har en som jag använde jättemycket med mina tjejer, super!)


• Amningspump. Det behöver du inte köpa innan. Köp en billig på apoteket för 99 kr om det behövs istället.


• Amningskupa. Att ha över andra bröstet när man ammar för att samla upp mjölk som rinner ur där. Köpte jag aldrig och behövde jag aldrig. (Jag hade det och använde jättemycket då jag hade mjölk i överflöd, frös in det som blev över)


• XL Bindor. Det behövs verkligen STORA bindor. Köp hem en förpackning, sno med lite ifrån BB också.


• Blöjor. Köp endast ett paket av minsta storleken, 2-4 kg, för plötsligt är de för små och 3-6 kgs blöjorna används istället.


• Blöjhink. Luktfria blöjhinkar är väldigt dyra eftersom man måste köpa hem refillpåsar hela tiden. Men väldigt skönt är det att slippa bajslukt. Men vi har använt en vanlig sophink med plastpåse i, men att man lägger bajsblöjor i en hundbajspåse och knyter om. Då slipper man mycket lukt. Betydligt billigare.


• Salvor. Vi köpte på oss ett lager efter diverse tips. Men har i princip inte använt något. Avvakta och köp det du märker att du behöver senare. Inotyol och zinksalva för bebisens rumpa om den är röd eller eksemig, köpes billigt i ullared. Jag köpte även någon superkräm för såriga bröstvårtor vid amning men det fick jag aldrig så den står oanvänd. Återigen mitt tips: köp när behov uppstår angående salvor/krämer.


• Tvättlappar. Jag gillar inte torra tvättlappar som man blöter själv, utan använder enbart våtservetter vid blöjbyte. Annars finns det billigt i Ullared. Men våtservetterna är också billiga där och det är mycket smidigare. (Jag säger tvärtom, jag älskar torra tvättlappar som man blöter själv, så det kommer jag att använda)


• Babyolja för bad. Köp det, det används mycket vid varje badning.


• Badhandduk bebis. Inget måste. Det går bra att torka med vanlig handduk också. (CHECK, fick en när jag började prenumerera på föräldrar & barn)


• Solskydd till bilen. Beror på vilket babyskydd (bilbarnstol) ni har, har den suflett som går att dra ner behövs inget solskydd till bilen. Annars är det bra!


• Skötväska. Viktigt. Ullared har billiga och jag är nöjd med den. Det viktigaste är att den går att hänga smidigt på vagnen.


• Spjälskydd. Det behövs. Har ni vagga också så tänk på att det behövs i den storleken också. Bra pris i ullared.


• Madrasskydd/plastad frotte. Köp ett par stycken i Ullared. Det är bra att ha dels i sängen men också om man går på babysim så tar man med babyskyddet (bilbarnstolen) i duschen och har då bebis på plastad frotte i den. Även bra att ha i vagnen. Och i din egen säng innan förlossningen startar ifall det blir vattenavgång.


• Mobil till spjälsäng och vagn. Kan vara bra investering. Sonen älskade sin mobil ovanför sängen och kunde ligga länge och titta på den.


• Babygym. Behövs inte köpas förrän senare. (CHECK, en kompis frågade om jag vill ha deras)


• Nappar i flera olika sorter. De flesta tycker det är positivt om bebis tar napp och uppmuntrar det, så gjorde även vi. Ibland är de envisa och bara en särskild sort fungerar så köp inte på dig för mycket av bara en sort ifall bebis inte gillar den. Köp hem några olika sorter och prova vad som föredras.


• Mjukisdjur. Behövs inte i början, tar ett bra tag innan de uppmärksammar något sådant. Vänta med snuttefilt och djur tills senare.


• Badvattentermometer. Skönt att ha. Svårt att känna när det är rätt temperatur!


• Snorsug. Jättebra uppfinning eftersom de små inte kan fräsa ut snoret så fixar snorsugen det åt dem.


• Nappflaska. Även om amningen fungerar så råder jag dig att vänja bebis vid att dricka ur nappflaska också. Dels kan pappan bli mer involverad genom att kunna mata med utpumpad mjölk eller modersmjölkersättning och du får chans att sova igen dig när det behövs, men också för att jag känner många som inte introducerat flaskan förrän vid 6 månader och då har det tagit flera månader bara att lära bebisen suga ur flaskan.


• Många kräkhanddukar. Beror på vilken ”typ” av bebis du får. Sonen kräktes inte. Medan andra kräks hela tiden. Köp ändå en förpackning på ikea, de är superbra att ha till allt möjligt.


• Behållare till infrysning av bröstmjölk. Behöver du inte köpa innan utan bara om det blir aktuellt. Har du mycket mjölk är det jättebra att ha extra i frysen.


• Reflexer till vagn. Se till att din vagn syns i mörkret.


• Hjulskydd (dras på i trapphuset så inte hela lägenheten blir nerlerad). Köp detta, vi köpte i Ullared. Superbra om det är blött ute så hamnar inget på lägenhetsgolvet om vagnen tas in.


• Bebisborste. Det köpte vi men har vi verkligen inte behövt. Vänta du tills bebisen har hår


• Min första bok (bebis): En sådan är bra att ha direkt för det händer saker hela tiden när de väl kommit till världen.


• Balja: Jättebra att ha. Särskilt om man inte har badkar. Men jag skulle nog tycka det är smidigare med balja den första tiden även om badkar finns.


• Badställning: Att lägga bebis på när den ligger i baljan.


• Kläder: De växer alldeles för snabbt de små, köp inte på er för mycket (något som är lätt hänt särskilt om man köper i Ullared). Hur mycket som behövs beror på om er bebis är en kräkbebis eller inte. Och om ni väljer att tvätta ofta eller ha många ombyten istället. Vi köpte på oss ganska mycket och även om sonen inte kräktes så kom allt till användning. Tänk på att köpa ett par pyjamaser (dragkedja är smidigast), byxor och bodys. Ha även en tunn mössa till hands. Glöm inte strumpor.


• Elektronisk barnvakt. Inte videoövervaktning. Helt onödigt.


• Rumptermometer. Bvc och sjukrådgivningar rekommenderar att enbart använda traditionell rumptermometer till bebisar. Köpes till hyffsat pris i vanliga mataffärer (ligger oftast på köksavdelningen av någon anledning). (CHECK, har örontermometer också)


• Mediciner. Avvakta med allt sådant tills behov uppstår.


• Bärsele. Vi trodde vi skulle använda det ofta men det blev helt enkelt inte av. Men en sådan finns, babybjörn, för utlåning om ni vill ha en. Det finns även bärsjalar som ska vara mer ergonomiska och ser mycket mysigare ut för en liten bebis att ligga i. (CHECK, ärvt en nästan ny av en kompis)


• Vagga. Spjälsängen känns jättestor i början, vi valde att använda vagga första tiden. Vagn går också bra att använda i början. Men om ni använder spjälsängen, tänk på att bebisen ska ligga trångt för att känna sig trygg, så gör ligg-ytan lite mindre med täcken, kuddar o dylikt.


Tillagt av mig:


- Barnvagn med tillbehör som regnskydd, insektsnät, ev mjuklift och parasoll. CHECK, vi har köpt en Bugaboo Cameleon dock ingen mjuklift eller parasoll än.

- Babyskydd/bilstol. CHECK, vi har köpt en Akta Graco

- Skötbord. CHECK

- Babysitter. CHECK

- Skötbädd/skötunderlägg. Har vi inte hunnit handla än.

- Åkpåse (vid den kalla årstiden)

- Lakan, kudde och täcke till barnvagnen och sängen

- Amningsbehå.


HÄr kommer en länk till andra tips & råd:

http://www.viforaldrar.se/artiklar/vad-behover-en-nyfodd/


Och här en till lista:


Barnvagn:
Täcke
Kudde
Påslakanset
Hjulskydd
Fårskinsfäll
Regnskydd
Myggnät
Åkpåse


Skötväska:
Skötunderlägg
Termos (för välling/ersättning)
Våtservetter
Blöjor
First-aid-kit


“Apotek”:
Alvedon/Ipren (vilken man nu vill använda)
Tops
Febertermometer (Öron/rumpa, vilken man vill)
Vaselin
Nässpray (koksaltlösning)
Snorsug


Skötbord:
Skötbädd
Blöjor
Våtservetter
Pappersservetter
Tvättlappar
Pumptermos (med ljummet vatten)
Zinksalva
Sophink/Blöjhink
Hundbajspåsar (för att slippa springa ut så ofta)
Talkpulver
Handduk på skötbädden (för att underlätta att hålla rent)
Hårborste (för bebisar)



Övriga skötsaker:
Badbalja
Insatts till balja
Babyolja
Tvål/Schampo (anpassad efter bebisen)
Hudlotion (om bebisen har torr hud)
“Kräkhanddukar”
Plastadfroté


“Mat”:
Mjölkersättning
Nappflaskor
Nappflaskborste


Sova:
Korg/Vagga (för första tiden)
Spjälsäng
Själsängskydd
Täcke
Kudde
Påslakanet (kan vara bra att några set för att kunna byta)
Lakan
Fårskinsfäll
Sängmobil
Babymonitor
Filtar
Snuttefilt
Nappar

Övrigt:

Bilbarnstol/babyskydd
Sparkskydd till bilen
Bärsele
Babysitter
Solskydd till bilen
Telefonbok (för alla viktiga nummer och akut nummer)
Fyll frysen med mat
Köp hem bröd och lägg i frysen
Pålägg och lägg i frysen


Mamma:
Amnings-Bh
Amningskläder
Amningsinlägg
Amningsnapp
Bröstvårtsalva
Handpump/Elektrisk
Bröstvärmare/vadd
Dagbok (att dokumentera händelser)
Amningskudde


Kläder:
Bodys
Byxor
Pyjamas
Strumpbyxor
Mössa
Strumpor


Att ha i BB-väskan:


4 saker du inte vill glömma

  • Kamera och videokamera om ni har
  • Mvc-journalen
  • ID-kort
  • Födelseplanen om den inte redan är inskickad till förlossningen

De här sakerna vill du inte vara utan

  • Kläder till er nyfödda bebis (ta med ombyte ifall blöjan läcker eller ifall att bebisen kräks)
  • Sköna bekväma kläder till er, ta gärna med ombyte.
  • Tofflor
  • Mat till partnern som på de flesta sjukhus inte får mat
  • Hårsnodd

Bra att ha

  • Patientbricka
  • Hygienartiklar
  • Hårborste
  • CD-skivor eller avslappningsband
  • Tidsfördriv – ifall förlossningen skulle dra ut på tiden och det inte går att sova kan det vara bra att ha med en bok, en tidning eller ett spel
  • Bilbarnstol för hemfärden
  • Mobil och laddare
  • Sköna strumpor
  • Läppbalsam
  • Pengar till parkeringsautomaten
  • Mat – när du ska föda har du inte den bästa aptiten. Ta med något som du vet att du alltid kan äta. Det är viktigt att äta för att få energi till förlossningen. T ex Dextrosol eller godis.
  • Dricka – saft, juice eller Coca Cola
  • Amningsbehå
  • Bra tröja för amning


Länk till vad andra packar i BB-väskan:


http://www.minbebis.com/forum/naer-ska-ni-packa-bb-vaeskan-21646.html#p318440


Det blev en del det här, ska bli kul att shoppa och bocka av ;)

Av Noelia - 4 mars 2012 22:02

Det går som sagt undan nu, på onsdag går jag in i vecka 28. Jösses. Bara 93 dagar kvar nu. Det ska bli spännande att se vad det är för liten krabat därinne. Jag har jättemycket sammandragningar i stort sett hela dagarna. Har en känsla av att den här bebisen inte kommer att stanna i magen till v.40 max 36 veckor kommer jag att vara gravid. Eller så är det bara önsketänkande :)


Har fortfarande bara gått upp 7 kg *peppar peppar*. Jag har fått foglossning så jag är sjukskriven 50% för det samt åderbråcken. Foglossningen är dock hanterbar, det är värre med åderbråcken, bläää. Jag hoppas att jag kan jobba 50% till sista april i alla fall.


Vill att tiden ska gå ännu fortare så man kan packa BB-väskan, börja köpa lite grejer och göra iordning för bebisen.


Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

Av Noelia - 4 mars 2012 21:58









Vecka 26

Kroppen:
Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.





Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Boktips inför förlossningen
”Att föda” och ”Att möta förlossningssmärtan” av Gudrun Abascal
”Förlossningsrädsla” av Berit Sjögren
”Rädd att föda: din väg till att våga” av Leni Söderberg och Nicole Silverstolpe
”Innan du föder: en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxtekniken” av Anna Wilsby

Av Noelia - 11 februari 2012 00:41

Tiden går fort, redan v.24 :) Jag är så trött på kvällarna så jag somnar på soffan, när jag sedan vaknar för att flytta mig till sängen så kan jag inte somna om, så nu ligger jag här, trött men kan inte sova :s


Var hos läkaren förra veckan och tittade på åderbråcken som inte ser så bra ut och gör ont. Har fått nån salva att smörja in med samt stödstrumpbyxor. Det kommer inte att bli bättre, snarare tvärtom men kanske kan stoppa det lite. Jag har även blivit sjukskriven 50% vilket är otroligt skönt, jag hade aldrig orkat. Nu när jag bara jobbar 4 timmar/dag så orkar jag knappt. Vissa dagar kan jag knappt gå. Tror även att jag har fått foglossning, men vet inte riktigt hur det känns. Har ont strax ovanför rumpan men bara på höger sida. Värst är när jag suttit ett tag och reser mig upp.  Klådan är det i alla fall betydligt bättre med, kliar nästan inte längre. Var även en sväng in på förlossningen för jag hade så ont i magen förra veckan, de hittade vita blodkroppar i urinen och skulle höra av sig om det var något, de har inte hört av sig så då antar jag att det var lugnt. Mycket gnäll :)


Äter både järntabletter och mitt val kvinna men hoppas värdena är bättre till nästa MVC besök så jag åtminstone slipper järntabletterna, magen får ju spelet av dom. Jag har sedan inskrivningen på MVC i v.11-12 gått upp 6 kg, från 57 till 63 kg. Jag hoppas verkligen att jag ska slippa gå upp så mycket. 13 kg max vore trevligt :) Med flickorna gick jag upp 30 respektive 18 kg. Med tanke på att jag har fått dille på vanilglass med krossad choklad i och trycker i mig ett halvt paket varje kväll och att min dotter har fått dille på att baka massa gott så kommer det förmodligen sluta likadant även denna grav :)


Bebisen verkar i alla fall må bra och röjer en hel del därinne, riktiga kullerbyttor ibland :) Det både känns väldigt tydligt och syns på magen. Barnen har känt sparkarna och tycker det är häftigt. Så mysigt, tänk att vi kommer ha en bebis här hemma om ett par månader :)


Nä om man ska försöka somna igen då. Natti natt!


 

Magen v.23+2


Vecka 24

Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.


Av Noelia - 31 januari 2012 19:19


Japp det går undan. Har fortfarande klåda på hela kroppen men inte lika mycket som tidigare och har enormt ont i underlivet (?). Det känns som att jag bär på en tegelsten, inte skönt. Vet inte om det är foglossning eller vad det är, har aldrig haft foglossning tidigare så jag vet inte hur det känns. Men men ska till läkaren imorgon och få svar på mina leverprover samt kolla upp åderbrocken. Mår i alla fall fysiskt bättre denna vecka jämfört med förra förutom att jag har ont. Jösses vad jag gnäller. Nu är det "bara" 126 dagar kvar :) Håååll uuut!


Vecka 23

Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.


Av Noelia - 31 januari 2012 19:15

Vecka 22

Kroppen:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet:
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.

Av Noelia - 23 januari 2012 10:59

Mycket har hänt som sagt, det har gått sju veckor sedan jag bloggade senast. Magen och bebisen har vuxit massor, vi har varit på RUL där allt såg bra ut och även varit hos BM och fått lyssna på hjärtat, 152 slag/min. Vi har även hunnit köpa en barnvagn :)


Jag har bara gått upp 3 kg hittills men har massa besvär med åderbråck och klåda. Har precis varit och tagit leverprover för att se om det är något fel. Jag mår inte så bra just nu vet inte riktigt vad det är men har ont i halsen, feber och är yr. Hoppas det försvinner snart, förstår inte riktigt hur jag ska orka jobba heltid när jag mår så här :s


Magen i v.20+4


 

Bebis fot i V.19+1


   

Bebisen i v.19+1


Video på bebisen i v.19+1 

 

Magen i v.16

 Bebisens vagn


Vecka 21


Kroppen:Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.


Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.


Nä nu måste jag lägga mig och vila igen är tokyr.

Så här långt är det kvar

Kort om mig


Noelia heter jag och är 30 år. Jag har två döttrar på 12 resp. 8 år. Väntar nu en liten sladdis i början av juni.
Välkommen hit!
// 5/11-11

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards